Оцветители (E100-E181)
|
|||
Номер
|
Безвреден
|
Наименование
|
Коментар
|
E100
|
да
|
Curcumin
|
жълто оранжев; извлича се от корена на
растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано;
използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
|
E101
|
да
|
Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate
|
'Витамин B2' и оцветител, естествено го
има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява
се в маргарина и сирената.
|
E102
|
не
|
Tartrazine
|
FD&C Yellow No.5; предполага се че
предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US
FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителност е свързана са
чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни
напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба,
готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
|
E104
|
не
|
Quinoline Yellow
|
FD&C Жълто No.10; използува се в
червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
|
E107
|
не
|
Yellow 7G
|
жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва;
страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична
употреба - безалкохолни напитки; забранен
в Австралия, САЩ
|
E110
|
не
|
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
|
FD&C Жълто No.6; използван в тестените
изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба;
синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup;
странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане,
непоносимост към храна; забранен в Норвегия
|
E120
|
не
|
Cochineal, Carminic acid, Carmines
|
червен цвят; произвежда се от насекоми;
рядко използуван; HASCG* препоръчва да
се избягва
|
E122
|
не
|
Azorubine, Carmoisine
|
червен цвят; дериват от въглищния
катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин;
използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
|
E123
|
не
|
Amaranth
|
FD&C Червено No.2; извлича се от
растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи,
желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при
бременност;забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и
др.
|
E124
|
не
|
Ponceau 4R, Cochineal Red A
|
FD&C Червено No.4; канцероген при
животни, реакции при астматици и алергични към аспирин;забранен в САЩ и Норвегия
|
E127
|
не
|
Erythrosine
|
FD&C Червено No.3; червен оцветител,
използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел,
сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на
хормоните на щитовидната жлеза; забранен
в Норвегия
|
E128
|
не
|
Red 2G
|
Забранен в Австралия и много други страни,
освен Великобритания.
|
E129
|
не
|
Allura red AC
|
FD&C Червено No.40; оранжево червен,
използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен,
въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия,
Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
|
E131
|
не
|
Patent blue V
|
Син. Забранен
в Австралия, САЩ и Норвегия.
|
E132
|
не
|
Indigotine, Indigo carmine
|
FD&C Син No.2, основно се прибавя към
таблетки и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството;
синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане,
високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични
реакции. Забранен в Норвегия.
|
E133
|
не
|
Brilliant blue FCF
|
FD&C Blue Dye No.1; използува се в
млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия и Норвегия.
|
E140
|
да
|
Chlorophylis, Chlorophyllins
|
зелен оцветител, намиращ се естествено в
растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в
медицината и козметиката.
|
E141
|
да
|
Copper complexes of chloropyll and
chlorophyllins
|
маслинено зелен, без неблагоприятни
ефекти
|
E142
|
не
|
Green S
|
зелен; синтетичен дериват от въглищния
катран; използва се при used in консервирания грах;забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
|
E150(a)
|
не
|
Plain caramel
|
тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва.
използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
|
E150(b)
|
не
|
Caustic sulphite caramel
|
виж E150(a)
|
E150(c)
|
не
|
Ammonia caramel
|
виж E150(a)
|
E150(d)
|
не
|
Sulphite ammonia caramel
|
виж E150(a)
|
E151
|
не
|
Brilliant Black BN, Black PN
|
черно; дериват от въгления катран,
използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция,
Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
|
E153
|
не
|
Vegetable carbon
|
черен цвят, въглищен пигмент; използува
се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в
Австралия, забранен в САЩ
|
E154
|
не
|
Brown FK
|
кафяв, забранен в САЩ
|
E155
|
не
|
Brown HT (Chocolate)
|
кафяв, използува се в шоколадови
миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към
аспирин, както и кожна чувствителност; забранен
в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и
Норвегия.
|
E160(a)
|
да
|
Carotene, alpha-, beta-, gamma-
|
жълто оранжев, човешкото тяло го
превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или
оранжеви плодове и зеленчуци
|
E160(b)
|
да
|
Annatto (Arnatto, Annato), bixin,
norbixin
|
червен; извлича се от дървото Bixa
orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени
изделия; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)
|
E160(c)
|
да
|
Paprika extract, capsanthin, capsorubin
|
червен, не се знаят странични ефекти.
|
E160(d)
|
да
|
Lycopene
|
червен, не се знаят странични ефекти.
|
E160(e)
|
да
|
Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
|
оранжев, не се знаят странични ефекти.
|
E160(f)
|
да
|
Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic
acid (C 30)
|
оранжев, не се знаят странични ефекти.
|
E161(b)
|
да
|
Xanthophylls - Lutein
|
жълт, извлича се от растения, невен и
яйчен жълтък.
|
E161(g)
|
да
|
Xanthophylls - Canthaxanthin
|
жълт цвят, вероятно се извлича от
животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера
на фламинго.
|
E162
|
да
|
Beetroot Red, Betanin
|
пурпурен, не се знаят странични ефекти.
|
E163
|
да
|
Anthocyanins
|
виолетов, не се знаят странични ефекти.
|
E170
|
да
|
Calcium carbonate
|
минерална сол, бяла; използува се като
пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
|
E171
|
да
|
Titanium dioxide
|
бяла минерална сол.
|
E172
|
да
|
Iron oxides and hydroxides
|
черен, червен и жълт цвят, използва се в
в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
|
E173
|
да
|
Aluminium
|
без странични ефекти
|
E174
|
да
|
Silver
|
без странични ефекти
|
E175
|
да
|
Gold
|
без странични ефекти
|
E180
|
не
|
Latolrubine BK
|
да се избягва.
|
E181
|
да
|
Tannic acid, tannins
|
пречистващ агент в алкохола, извлича се
от шишарки и листа от дъб.
|
Консерванти (E200-E290)
|
|||
Номер
|
Безвреден
|
Наименование
|
Коментар
|
E200
|
не
|
Sorbic acid
|
дали е получена от безкостилкови или
синтезирана от кестен, е възможно дразнене на кожата
|
E201
|
да
|
Sodium sorbate
|
не са известни вредни ефекти
|
E202
|
да
|
Potassium sorbate
|
не са известни вредни ефекти
|
E203
|
да
|
Calcium sorbate
|
не са известни вредни ефекти
|
E210
|
не
|
Benzoic acid
|
фенилкарбоксилова киселина; прибавя се
към алкохолните продукти, сирената, подправки, замразени храни, в козметиката
и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от
стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което
може да доведе до хиперактивност при децата;
|
E211
|
не
|
Sodium benzoate
|
използва се като антисептик, за
хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо
количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките,
както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
|
E212
|
не
|
Potassium benzoate
|
при хора с алергични реакции. виж 210
|
E213
|
не
|
Calcium benzoate
|
виж 212
|
E214
|
не
|
Ethyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E215
|
не
|
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E216
|
не
|
Propyl p-hydroxybenzoate
|
възможен алерген
|
E217
|
не
|
Sodium propyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E218
|
не
|
Methyl p-hydroxybenzoate
|
възможни алергични реакции, главно върху
кожата.
|
E219
|
не
|
Sodium methyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E220
|
не
|
Sulphur dioxide
|
серен двуокис; може да предизвика
астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни
функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на
бира, безалкохолни, сушени плодове, винен оцет, картофени продукти.
|
E221
|
не
|
Sodium sulphite
|
почистващ агент при производството на сокове, възможни чревни разстройства; виж 220
|
E222
|
не
|
Sodium hydrogen sulphite
|
виж 220
|
E223
|
не
|
Sodium metabisulphite
|
третиращ агент, виж 220
|
E224
|
не
|
Potassium metabisulphite
|
виж 220
|
E225
|
не
|
Potassium sulphite
|
виж 220
|
E226
|
не
|
Calcium sulphite
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E227
|
не
|
Calcium hydrogen sulphite
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E228
|
не
|
Potassium hydrogen sulphite
|
виж 220
|
E230
|
не
|
Biphenyl, Diphenyl
|
може да предизвика кожни проблеми; може
да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
|
E231
|
не
|
Orthophenyl phenol
|
може да предизвика кожни проблеми; може
да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes,
sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries,
nectarines
|
E232
|
не
|
Sodium orthophenyl phenol
|
виж 231
|
E233
|
не
|
Thiabendazole
|
виж 231
|
E234
|
да
|
Nisin
|
антибиотик, добит от бактерия; прилага
се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета.
|
E235
|
да
|
Natamycin
|
плесенен инхибитор, произведен чрез
бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично
приложение - месо сирене
|
E236
|
не
|
Formic acid
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E237
|
не
|
Sodium formate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E238
|
не
|
Calcium formate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E239
|
не
|
Hexamethylene tetramine
|
да се избягва, забранен в някои страни.
|
E249
|
не
|
Potassium nitrite
|
фиксира цвета и консервант при месото;
може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, изразяващо се в
учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е
разрешен за влагане в храни за бебета и деца.
|
E250
|
не
|
Sodium nitrite
|
може да предизвика хиперстезия,
потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в
стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
|
E251
|
не
|
Sodium nitrate
|
виж 250
|
E252
|
не
|
Potassium nitrate
|
виж see 249 и 250
|
E260
|
да
|
Acetic acid
|
основен компонент на оцета
|
E261
|
не
|
Potassium acetate
|
в сосове и марини - да се избягва от
хора с увредени бъбречни функции
|
E262
|
да
|
Sodium acetate, Sodium diacetate
|
виж 260
|
E263
|
да
|
Calcium acetate
|
виж 260
|
E264
|
не
|
Ammonium acetate
|
като 263, но може да предизвика гадене и
повръщане.
|
E270
|
да
|
Lactic acid
|
млечна киселина, киселинен регулатор;
|
E280
|
да
|
Propionic acid
|
използува се в хлебопроизводството и
колбасарството
|
E281
|
да
|
Sodium propionate
|
виж 281
|
E282
|
да
|
Calcium propionate
|
виж 281
|
E283
|
да
|
Potassium propionate
|
виж 281
|
E290
|
да
|
Carbon dioxide
|
въглероден двуокис
|
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
|
|||
Номер
|
Безвреден
|
Наименование
|
Коментар
|
E296
|
да
|
Malic acid
|
ябълчна киселина;
|
E297
|
да
|
Fumaric acid
|
фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата
с плесен, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при
безалкохолни
|
E300
|
да
|
Ascorbic acid
|
аскорбинова киселина, 'vitamin C'; прилага
се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други
|
E301
|
да
|
Sodium ascorbate
|
натриева сол на Е300
|
E302
|
да
|
Calcium ascorbate
|
калциева сол на Е300
|
E303
|
да
|
Potassium ascorbate
|
калиева сол на vitamin C
|
E304
|
да
|
Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate
|
естери на аскорбиновата киселина с
мастни киселини
|
E306,
|
да
|
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-
|
'vitamin E'; намира се в много масла, соя, житни и оризови зародиши, памучно семе, царевица. Важен антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А,
използва се в маргарина и салатни дресинги
|
E307,
|
да
|
||
E308,
|
да
|
||
E309
|
да
|
||
E310
|
не
|
Propyl gallate
|
използва се за
предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки и може да причини кожни или коремни раздразнения. Не се
допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин,
салатни дресинги.
|
E311
|
не
|
Octyl gallate
|
виж 310
|
E312
|
не
|
Dodecyl gallate
|
виж 310
|
E315
|
да
|
Erythorbic acid
|
получава се от sucrose
|
E316
|
не
|
Sodium erythorbate
|
получава се от E317
|
E319
|
не
|
Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)
|
HACSG* препоръчва да се избягва. Може да
причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се
при мазнините, масла, маргарин.
|
E320
|
не
|
Butylated hydroxy-anisole (BHA)
|
забавя повреждането от окисление;
използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени
продукти, не разрешен за бебешки храни.
|
E321
|
не
|
Butylated hydroxy-toluene (BHT)
|
виж E320
|
E322
|
не
|
Lecithins
|
емулгатор, извлечен от соеви зърна,
яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до
стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада,
майонезата.
|
E325
|
не
|
Sodium lactate
|
получава се от мляко; при хора с
лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
|
E326
|
не
|
Potassium lactate
|
виж 325
|
E327
|
не
|
Calcium lactate
|
виж 325
|
E328
|
не
|
Ammonium lactate
|
виж 325
|
E329
|
не
|
Magnesium lactate
|
виж 325
|
E330
|
да
|
Citric acid
|
лимонена киселина; използва се в
бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове,
ръжен хляб
|
E331
|
да
|
Sodium citrates
|
Натриева сол на Е300
|
E332
|
да
|
Potassium citrates
|
Калиева сол на Е300
|
E333
|
да
|
Calcium citrates
|
Калциева сол на Е300
|
E334
|
да
|
Tartaric acid
|
Винена киселина; без странични ефекти
|
E335
|
да
|
Sodium tartrates
|
виж Е334
|
E336
|
да
|
Potassium tartrates
|
виж Е334
|
E337
|
да
|
Sodium potassium tartrate
|
виж Е334
|
E338
|
да
|
Phosphoric acid
|
фосфорна киселина; без странични ефекти
|
E339
|
не
|
Sodium phosphates
|
mineral salt, used as a laxative and a
fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus
equilibrium
|
E340
|
не
|
Potassium phosphates
|
виж 339
|
E341
|
да
|
Calcium phosphates
|
минерална сол, използува се в
медицината като антиацид и полиращ елемент в пастите за зъби
|
E343
|
да
|
Magnesium phosphates
|
основен минерал, антивтвърдяващ в
заместителите на сол
|
E350
|
да
|
Sodium malates
|
без странични ефекти
|
E351
|
да
|
Potassium malate
|
без странични ефекти
|
E352
|
да
|
Calcium malates
|
без странични ефекти
|
E353
|
да
|
Metatartaric acid
|
без странични ефекти
|
E354
|
да
|
Calcium tartrate
|
без странични ефекти
|
E355
|
да
|
Adipic acid
|
киселина за хранителни цели, използува
се при желатините, безалкохолни напитки, подправки и овкусители
|
E357
|
да
|
Potassium adipate
|
без странични ефекти
|
E363
|
не
|
Succinic acid
|
забранена в някои държави
|
E365
|
да
|
Sodium fumarate
|
сол на фумаровата киселина ( растението
клас Fumaria esp. F.officianalis)
|
E366
|
да
|
Potassium fumarate
|
без странични ефекти
|
E367
|
да
|
Calcium fumarate
|
без странични ефекти
|
E370
|
не
|
1,4-Heptonolactone
|
забранена в някои държави
|
E375
|
да
|
Niacin
|
vitamin B3;
|
E380
|
не
|
Tri-ammonium citrate
|
може да влияе на черния дроб и на
функциите на панкреаса
|
E381
|
да
|
Ammonium ferric citrates
|
сол на лимонената киселина, използува се
като добавка на желязо в диетични формули
|
E385
|
не
|
Calcium disodium EDTA
|
забранен в някои страни
|
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
|
|||
Номер
|
Безвреден
|
Наименование
|
Коментар
|
E400
|
да
|
Alginic acid
|
извлича се от водорасли, използува се в
яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от
кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки
количества
|
E401
|
да
|
Sodium alginate
|
виж 400
|
E402
|
да
|
Potassium alginate
|
виж 400
|
E403
|
да
|
Ammonium alginate
|
виж 400
|
E404
|
да
|
Calcium alginate
|
виж 400
|
E405
|
да
|
Propylene glycol alginate
|
няма данни за странични ефекти
|
E406
|
да
|
Agar
|
получава се от червени водорасли,
понякога се използува като разхлабващо средство, използва се в месопреработката, захаропреработка и в сладоледите
|
E407
|
не
|
Carrageenan
|
извлича се от водорасли, може да бъде
замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат
за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
|
E410
|
да
|
Locust bean gum
|
извлича се от Ceratonia siliqua -
растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни
напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове,
намалява нивото на холестерина
|
E412
|
да
|
Guar gum
|
извлича се от семена от Cyamoposis
tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
|
E413
|
да
|
Tragacanth
|
гума, извлечена от дървото Astragalus
gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
|
E414
|
да
|
Acacia
|
извлича се от Acacia Sengal;
|
E415
|
да
|
Xanthan gum
|
използва се като структурообразуващо,
сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
|
E416
|
да
|
Karaya gum
|
извлича се от индийското дърво Sterculia
urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител -
има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
|
E417
|
да
|
Tara gum
|
извлича се от храста Caesalpinia
Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410,
Е412 за увеличаване на визкозитета.
|
E420
|
не
|
Sorbitol
|
изкуствен подсладител, получава се от
глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е
разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен
ефект
|
E421
|
да
|
Mannitol
|
изкуствен подсладител; използува се в
нискокалоричните храни
|
E422
|
да
|
Glycerol
|
подсладител; използува се в ликьори;
бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
|
E431
|
да
|
Polyoxyethylene stearate
|
Полиоксиетилен(8)стеарат
|
E432
|
да
|
Polysorbate 20
|
Полиоксиетиленсорбитан монолаурат
|
E433
|
да
|
Polysorbate 80
|
Полиоксиетиленсорбитан моноолеат;
емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
|
E434
|
да
|
Polysorbate 40
|
Полиоксиетиленсорбитан монопалмитат
|
E435
|
да
|
Polysorbate 60
|
Полиоксиетиленсорбитан моностеарат
|
E436
|
да
|
Polysorbate 65
|
Полиоксиетиленсорбитан тристеарат
|
E440(a)
|
да
|
Pectin
|
Пектини: пектин ; използват се за
сгъстяване на мармалад, желета и сосове
|
E440(b)
|
да
|
Amidated pectin
|
амидопектин
|
E441
|
да
|
Gelatine
|
желатин - възможен алерген, за астматици
и хора, алергични към сулфити
|
E442
|
да
|
Ammonium phosphatides
|
без странични ефекти
|
E450
|
да
|
Diphosphates
|
дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви
|
E451
|
да
|
Triphosphates
|
трифосфати : натриев и калиев
|
Е452
|
да
|
Polyphosphates
|
полифосфати: натриев калиев и калциев
|
E460
|
да
|
Cellulose
|
целулоза - без странични ефекти
|
E461
|
да
|
Methyl cellulose
|
метил целулоза; може да причини чревни
проблеми
|
E463
|
не
|
Hydroxypropyl cellulose
|
ходроксипропил целулоза; забранен в
някои страни
|
E464
|
да
|
Hydroxypropyl methyl cellulose
|
хидроксипропил метил целулоза
|
E465
|
да
|
Ethyl methyl cellulose
|
етилметил целулоза
|
E466
|
да
|
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy
methyl cellulose
|
без странични ефекти
|
E469
|
да
|
Sodium caseinate
|
без странични ефекти
|
E470
|
не
|
Fatty acids salts
|
соли на мастни киселини; забранени в
някои страни
|
E471
|
да
|
Mono & di glycerides of fatty acids
|
без странични ефекти
|
E472
|
да
|
Fatty acid esters of glycerides
|
без странични ефекти
|
E473
|
да
|
Sucrose esters of fatty acids
|
естери на захароза и мастни киселини
|
E474
|
да
|
Sucroglycerides
|
захароглицериди
|
E475
|
да
|
Polyglycerol esters of fatty acids
|
без странични ефекти
|
E476
|
да
|
Polyglycerol polyricinoleate
|
без странични ефекти
|
E477
|
да
|
Propylene glycol esters of fatty acids
|
без странични ефекти
|
E478
|
не
|
Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol
and Propilene Glycol
|
няма данни
|
E479(b)
|
да
|
Thermally oxidized soya bean oil
interacted with mono- and diglycerides of fatty acids
|
Термически окислено соево и бобово
масло с моно- и диглицериди на мастните киселини
|
E480
|
да
|
Dioctyl sodium sulphosuccinate
|
натриев диоктилсулфосукцинат
|
E481
|
да
|
Sodium stearoyl-2-lactylate
|
без странични ефекти
|
E482
|
да
|
Calcium stearoyl-2-lactylate
|
без странични ефекти
|
E483
|
не
|
Stearyl tartrate
|
забранен в някои страни
|
E491
|
да
|
Sorbitan monos tearate
|
без странични ефекти
|
E492
|
да
|
Sorbitan tristearate
|
може да увеличи абсорбцията на някои
мастно разтворими субстанции
|
E493
|
не
|
Sorbitan monolaurate
|
забранен в някои страни
|
E494
|
не
|
Sorbitan mono-oleate
|
забранен в някои страни
|
E495
|
не
|
Sorbitan monopalmitate
|
забранен в някои страни
|
Минерални соли (Е500-Е585)
|
|||
Номер
|
Наименование
|
Коментар
|
|
E500
|
Sodium carbonates
|
Натриев карбонати, без странични ефекти
в малки количества
|
|
E501
|
Potassium carbonates
|
без странични ефекти
|
|
E503
|
Ammonium carbonates
|
амониев карбонат - понякога дразни
лигавицата
|
|
E504
|
Magnesium carbonate
|
използва се като лаксатив и антиацид
|
|
E507
|
Hydrochloric acid
|
безопасно в малки количества
|
|
E508
|
Potassium chloride
|
по големи количества могат да причинят
язва
|
|
E509
|
Calcium chloride
|
калциев хлорид
|
|
E510
|
Ammonium chloride
|
да се избягва от хора с понижени
чернодробни и бъбречни функции
|
|
E511
|
Magnesium chloride
|
магнезиев хлорид (основен минерал)
|
|
E513
|
Sulphuric acid
|
сярна киселина; забранена в някои държави
|
|
E514
|
Sodium sulphates
|
натриев сулфат - може да наруши водния
баланс
|
|
E515
|
Potassium sulphates
|
без странични ефекти
|
|
E516
|
Calcium sulphate
|
калциев сулфат, получава се от варовик
|
|
E518
|
Magnesium sulphate
|
има лаксативен ефект
|
|
E519
|
Copper sulphate
|
меден сулфат - използува се рядко
|
|
E524
|
Sodium hydroxide
|
натриева основа
|
|
E525
|
Potassium hydroxide
|
калиева основа
|
|
E526
|
Calcium hydroxide
|
без странични ефекти
|
|
E527
|
Ammonium hydroxide
|
амониев хидрооксид
|
|
E528
|
Magnesium hydroxide
|
магнезиев хидрооксид
|
|
E529
|
Calcium oxide
|
калциев оксид, безопасен в малки
количества
|
|
E530
|
Magnesium oxide
|
магнезиев оксид
|
|
E535
|
Sodium ferrocyanide
|
без странични ефекти
|
|
E536
|
Potassium ferrocyanide
|
без странични ефекти
|
|
E540
|
Dicalcium diphosphate
|
дикалциев дифосфат
|
|
E541
|
Sodium aluminium phosphate
|
натриево алуминиев фосфат
|
|
E542
|
Bone phosphate
|
костен фосфат derived from bones; used
in dried milk for coffee machines
|
|
E544
|
Calcium polyphosphates
|
забранен в някои страни
|
|
E545
|
Ammonium polyphosphates
|
забранен в някои страни
|
|
E551
|
Silicon dioxide
|
силициев двуокис - без странични ефекти
|
|
E552
|
Calcium silicate
|
получава се от варовик и диатомит -
антиацид
|
|
E553(a)
|
Magnesium silicates
|
магнезиев силикат
|
|
E553(b)
|
Talc
|
свързва се с рак на стомаха;
типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
|
|
E554
|
Sodium aluminium silicate
|
използва се в солта, заместители на сухо
мляко и брашна; опасен при бременност
|
|
E556
|
Calcium aluminium silicate
|
използува се в млечни прахове; виж Е554
|
|
E558
|
Bentonite
|
без странични ефекти
|
|
E559
|
Aluminium silicate (Kaolin)
|
без странични ефекти
|
|
E570
|
Stearic acid
|
без странични ефекти
|
|
E572
|
Magnesium stearate
|
без странични ефекти
|
|
E575
|
Glucono delta-lactone
|
без странични ефекти
|
|
E576
|
Sodium gluconate
|
забранен в някои страни
|
|
E577
|
Potassium gluconate
|
без странични ефекти
|
|
E578
|
Calcium gluconate
|
без странични ефекти
|
|
E579
|
Ferrous gluconate
|
цветозадържащ агент; използува се в растителните
масла, като добавка на желязо; в малки количества е безвреден
|
|
E585
|
Ferrous lactate
|
няма данни
|
|
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
|
|||
Номер
|
Наименование
|
Коментар
|
|
E620
|
Glutamic acid
|
аминокиселина, използва се в подправки,
заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането
на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
|
|
E621
|
Monosodium glutamate (MSG)
|
мононатриев глутамат, използва се в
консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
|
|
E622
|
Monopotassium glutamate
|
монокалиев глутамат; използува се сол
заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни
разстройства
|
|
E623
|
Calcium diglutamate
|
в заместители за сол, не са наблюдавани
странични ефекти
|
|
E624
|
Monoammonium glutamate
|
в заместители за сол, не са наблюдавани
странични ефекти
|
|
E625
|
Magnesium diglutamate
|
в заместители за сол, не са наблюдавани
странични ефекти
|
|
E626
|
Guanylic acid
|
в подправки, заместители на сол,
овкусители, гуанилова киселина; свързва се с подагра
|
|
E627
|
Disodium guanylate
|
натриев гуанилат; виж 626
|
|
E629
|
Calcium guanylate
|
калциев гуанилат; виж 626
|
|
E631
|
Disodium inosinate
|
виж 626
|
|
E633
|
Calcium inosinate
|
виж 631
|
|
E635
|
Disodium 5'-ribonucleotide
|
както 626
|
|
E636
|
Maltol
|
използва се като овкусител на млечно
базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има
максимално допустима доза за килограм
|
|
E637
|
Ethyl maltol
|
виж Е636
|
|
E640
|
Glycine & its sodium salt
|
глицин и негова натриева сол
|
|
РАЗНИ
|
|||
Номер
|
Безвреден
|
Наименование
|
Коментар
|
E900
|
да
|
Dimethyl polysiloxane
|
базирано на силикон
|
E901
|
не
|
Beeswaxes
|
пчелни восъци, понякога предизвикват
алергични реакции
|
E903
|
не
|
Carnauba wax
|
извлечено от Южно Африканска палма,
понякога предизвикват алергични реакции
|
E904
|
не
|
Shellac
|
извлича се от инсекти, понякога
предизвикват алергични реакции на кожата
|
E905
|
не
|
Paraffins, Microcrystalline wax
|
парафини - може да инхибират абсорбцията
на мазнини, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, използлва се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
|
E907
|
не
|
Refined microcrystalline wax
|
забранен в някои страни
|
E913
|
да
|
Lanolin
|
добива се от овча вълна
|
E920
|
да
|
L-Cystein
|
за третиране на брашното, извлича се от
животински косми или от пера
|
E921
|
да
|
L-Cystin
|
вж E920
|
E924
|
не
|
Potassium bromate
|
в обработка на брашната, в по-големи
количества може да предизвика стомашни проблеми
|
E925
|
да
|
Chlorine
|
в обработка на брашната
|
E926
|
да
|
Chlorine dioxide
|
виж 925
|
E927
|
не
|
Azodicarbonamide
|
забранен в някои страни
|
E928
|
не
|
Benzoyl peroxide
|
при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210
|
E931
|
да
|
Nitrogen
|
азот, при пакетиране и замразяване
|
E932
|
да
|
Nitrous oxide
|
безвреден в малки количества
|
E950
|
не
|
Acesulphane potassium
|
|
E951
|
не
|
Aspartame
|
изкуствен подсладител, има доста
странични реакции, както и има хора, алергични към него.
|
E952
|
не
|
Cyclamic acid
|
изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
|
E954
|
не
|
Saccharines
|
изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
|
E957
|
да
|
Thaumatin
|
изкуствен подсладител, получен от
тропическото растение Thaumococcus danielli; за подслаждане на вина, хляб и
плодове.
|
E965
|
не
|
Maltitol, Hydrogenated glucose syrup
|
овлажнител, лаксативен в големи
концентрации
|
E967
|
да
|
Xylitol
|
овлажнител
|
E999
|
да
|
Quillaia extract
|
емулгатор, използува се в бирата и
газираните напитки
|
E1100
|
да
|
Amylase
|
извлича се от гъби или панкреас на свиня
|
E1200
|
да
|
Polydextrose
|
безопасен в малки дози
|
E1201
|
да
|
Polyvinylpyrrolidone
|
диспергиращ агент; при изкуствените
подсладители
|
E1202
|
да
|
Polyvinylpolypyrrolidone
|
колоиден стабилизатор, при избистряне на
виното
|
E1400-E1450
|
да
|
Starches
|
Скорбяла - няма странични ефекти
|
E1505
|
да
|
Triethyl acetate
|
част от него се превръща в алкохол в
тялото
|
E1510
|
да
|
Ethanol
|
алкохол
|
E1517, E1518
|
да
|
Glycerol acetates
|
разтворител, получен от глицерол
|
E1520
|
да
|
Propylene glycol
|
омокрящ и диспергиращ агент
|
сряда, 7 януари 2015 г.
Какво означават Е-тата? Вредни или не?
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар